© Powered by SiteSpirit

 
logo.gif

De winaars van de kinderrechten- kerstwens wedstrijd 2010

KIDZWISE POSTERv2lr.jpg

KidzWise awards

KidzWise Event 2009

Het KidzWise Event was dit jaar op de UNICEF-Kindertop in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ruim honderd leerlingen van twintig scholen streden om de vijf KidzWise Awards, waarmee ze 500 euro krijgen om hun actieplan uit te gaan voeren met behulp van een coach. Naast de jury werden de plannen ook gepresenteerd aan koningin Beatrix, die voor deze gelegenheid alle teams bezocht. Het event werd geopend door Anne en Turboglad en afgesloten met een optreden van Yes-R. De Awards werden uitgereikt door RTL-5 presentatrice Nikkie Plessen. 

De foto's van het KidzWise Event 2009 vind je hier.

KidzWise_0042.jpg

Winnaars 2009

1. School: CSG Het Streek uit Bennekom
Plan: Everyone to school with Shoes. De leerlingen voorzien schoenen van speciale ontwerpen die ze verkopen. Verder bedachten ze een kwartetspel waar je mee kunt spelen en leren tegelijk.  


2. School: Bernard Nieuwentijt College uit Monnikendam

Plan: Een speciale spiekpen ontwikkelen met daarop een boodschap voor het recht op onderwijs. Deze willen ze verkopen tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd in Monnikendam  


3. School: Sweelinck College uit Amsterdam

Plan: De leerlingen verkopen handgemaakte armbandjes uit BraziliŽ. Als het bandje door slijtage af valt mag een wens worden gedaan op een speciale hyvespagina om zo kindermishandeling te stoppen.  


4. School: Moller Lyceum uit Bergen op Zoom
Plan: Blauwe plekken? Dat slaat nergens op! Een toneelstuk over kindermishandeling om zo mensen mensen te confronteren met onzichtbaar leed. Opbrengsten gaan naar stichting NO kidding.  


5. School: Comenius College uit Hilversum

Plan: Achter slot en grendel. De leerlingen verkopen WC-rollen met kinderrecht-teksten via lokale supermarkten. De opbrengst gaat naar kinderen die in het buitenland gevangen zitten.


KidzWise 2008

20NovRdam 065.jpg

Winnaars 2008

1. Insula College uit Dordrecht
Plan: Bouw jij een hut, bouwen wij een school. De jongeren organiseren een huttenbouwfeest. Het geld wat opgehaald wordt is bestemd voor een school in Gambia. Klik hier voor het persbericht over het project.


2. Sweelinck College uit Amsterdam
Plan: Open your eyes. Maken logo's voor stickers die geschikt zijn voor fietstassen. Ook maken zij een ringtone. Op deze manieren willen ze bijdragen aan de strijd tegen kindermishandeling.


3. 
Zuyderzee college uit Lemmer
Plan: Ontwerpen van stickers voor winkelwagenmuntjes, met daarop een logo voor kinderrechten. Tijdens het Right Now Festival op 10 december in Den Haag worden de muntjes gratis uitgedeeld. Klik hier voor een verslag van het project.


4. Christelijk Lyceum uit Zeist
Plan: Een derde wereld les. Verzorgen van lessen op basisscholen over kinderen in de derde wereld, om zo het recht op onderwijs onder de aandacht te brengen. Hierbij laten zij kinderen ook ervaren hoe het is om op de grond les te krijgen.


5.
Christelijk Scholengemeenschap Het Streek uit Bennekom
Plan: De leerlingen gaan boekjes verkopen aan volwassenen met daarin voorlichting over kindermishandeling (zie afbeelding hieronder). De opbrengsten gaan naar een goed doel. Klik hier voor het boekje.

Het Streek.jpg

Winnaars 2007

1. St. Vitus College uit Naarden
Plan: Een demonstratie op de Dam houden met kinderen, om in actie te komen tegen kindsoldaten.


2. Sweelinck College uit Amsterdam
Plan: 'Girlpower against Child abuse'; zij willen t-shirts ontwerpen met een logo tegen kindermishandeling.


3. Haemstede Barger uit Heemstede
Plan: Deze groep gaat ballonnen oplaten om kinderarbeid onder de aandacht te brengen. Aan de ballonnen hangen kaartjes met informatie en schrijnende feiten over kinderarbeid.


4. Casparus College uit Weesp
Plan: Zij lopen een dag mee met Landmacht om te ervaren hoe het is om kindsoldaat te zijn en om mensen te laten zien hoe het eruit ziet als kinderen in het leger zitten. 


5. Groene Hart Lyceum uit Alphen aan den Rijn
Plan: Deze groep wil met de Jeugd van Tegenwoordig een optreden en een radioshow rond kinderrechten verzorgen met ervaringsverhalen en een speciale rap over dit thema.

6. Rijswijk Lyceum uit Rijswijk
Plan: Met de actie 'Recht op Onderwijs' willen ze lesmateriaal inzamelen voor kinderen in arme landen. Dit doen zij met behulp van een inzamelingsactie, een sponsorloop, folders en het regelen van sponsoren.


7. Het Streek uit Ede
Plan: Deze groep zet een wedstrijd uit voor het beschilderen van stoeptegels om kindsoldaten onder de aandacht te brengen.


8. Scholengemeenschap Twickel uit Delden
Plan: Deze groep wil een leerbedrijf in Tanzania voor kinderen tot 12 jaar opzetten. Hier kan onderwijs en werken gecombineerd worden. De school heeft al contacten met Tanzania.


9. De Wissel uit Goes
Plan: Door middel van het geven van voorlichting op basisscholen over kindsoldaten, willen zij jonge kinderen bewust maken van dit onderwerp. Een van de groepsleden heeft zelf oorlog meegemaakt en kan zijn ervaringsverhaal aan de kinderen vertellen.


10. Lyceum Schondeln uit Roermond
Plan: Samen met BN'ers wil deze groep een paintball gevecht houden, om de situatie waarin kindsoldaten zich bevinden na te bootsen en aandacht te vragen voor dit probleem.